Camins creuats

Amb en Joan Janer compartim una bona amistat, però també la passió per les les festes de Sant Bartomeu. Precisament aquest entusiasme és el pilar que sosté la revista que avui teniu a les mans. Tots sabeu que en Joan és un assenyat amant de la història de Ferreries i també un bon referent periodístic. Quan ho vaig esbrinar, vaig pensar que havia d’aprofitar tot aquest coneixement per a la web de Sant Bartomeu i fou així com vam tenir els primers contactes.

Vaig iniciar el meu camí a Ferreries l’any 2000 quan vaig aconseguir una plaça de funcionari a l’Ajuntament. Prest vaig convertir­me en el responsable de la pàgina web i el 2004 vaig intentar donar cabuda a un espai específic per a les festes de Sant Bartomeu. Tot i això, la festa necessitava una identitat pròpia i per aquest motiu l’any 2005 ­ara fa 10 anys­ va néixer el portal de Sant Bartomeu. Era un web estàtica, el disseny no era vital, perquè allò realment important eren els continguts fets per gent de Ferreries.

Pàgina web de Sant Bartomeu 2005: http://santbartomeu.org/sb2005/index.htm

No va ser fins al 2006 que vaig tocar a la porta d’en Joan Janer. “Parlem de carrers” va ser el resultat d’aquesta primera col∙laboració. Es tractava d’un petit article ­avui encara del tot vigent que fa un repàs al carrer més amarat de festa, el carrer de sa Plaça, i a alguns dels veïns que n’han estat protagonistes. Aquí el podeu llegir.

“Parlem de carrers”:  http://santbartomeu.org/sb2006/articles/joanjaner.pdf

El 2007 la web havia quedat antiquada i calia una renovació. Per això es va fer una actualització del disseny i vaig incorporar els primers elements multimèdia amb entrevistes de so als membres de la Junta de Caixers. Curiosament, el Sant Bartomeu que avui coneixem es va formalitzar amb la meva partida temporal de l’Ajuntament. Així, el 2008 van néixer el blog i el canal de YouTube. Amb el blog i el canal de vídeo consolidats, el segon punt de trobada amb en Joan Janer va tenir lloc el 2010 per fer un completíssim reportatge sobre l’església de Sant Bartomeu i la rectoria. En Joan Janer, aquest cop acompanyat pel rector Joan Febrer, ens van explicar els orígens històrics de l’església, el seu l’estil arquitectònic, com va ser la seva construcció i algunes curiositats de les antigues obraries. Es tracta d’un document d’especial interès, que es va fer amb les limitacions tècniques de l’època, motiu pel qual està dividit en 5 fragments. Aquí teniu l’enllaç a aquesta publicació.

“L’església de Sant Bartomeu”: http://santbartomeu.org/?p=898

El 2011, un cop havíem parlat de l’església de Sant Bartomeu, vaig trobar adient tractar dels carrers que l’envoltaven i per això vaig convidar el guanyador del Premi Sant Bartomeu d’Investigació del Bienni 2000­2001 ­el mateix Joan Janer­ amb l’assaig Ferreries 1301­1850. El camí cap a la seva plenitud. El reportatge, que tot seguit us convit a veure, compta amb un convidat inesperat, el vent de tramuntana, però tot i així se sent prou bé. En aquesta ocasió, en Joan Janer ens il∙lustra, molt acuradament, sobre la configuració dels primers carrers i nuclis urbans de Ferreries. També ens descobreix què era el forn d’aputzer, on es trobava i quins són els topònims correctes de les dues fonts de Ferreries. Per acabar, i com a nota anecdòtica, podrem saber com la gent d’aquell temps deia on vivia.

“Els primers carrers de Ferreries”: https://www.youtube.com/watch?v=cSgmXy9Bchk

L’any 2012 la nostra amistat estava ja consolidada i vista la bona acollida que per la gent de Ferreries tenien els vídeos de Sant Bartomeu vam decidir continuar amb els reportatges de caire cultural relacionats amb la festa. Aprofitant que en Josep Martí, l’amo del Lloc de Vall, era caixer pagès vam creure oportú parlar de la seva història. En aquest vídeo podràs descobrir quina relació té la muntanya de Santa Àgueda amb el Lloc de Vall i algunes altres dades curioses d’aquest lloc.

“La història del Lloc de Vall”: http://www.youtube.com/watch?v=WxRP1m8zcYQ

El 2013 vam gaudir d’un merescut descans, cosa que ens va permetre observar, des de la perspectiva temporal, tots aquests fruits recollits durant aquests anys i que jo avui he volgut compartir amb tots vosaltres. Aquesta revista, que hem anat construint a poc a poc, es va germinar aquest hivern, un dia de pluja, fruit de la nostra devoció per la festa. Esperam poder transmetre­us aquest sentiment per fer­vos gaudir de Sant Bartomeu des de noves perspectives.

Bones festes, amics!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s