Auca de les festes de Sant Bartomeu 2017

Enguany l’auca de les festes de Sant Bartomeu acompanya la revista i el póster de Retalls de Festa Sant Bartomeu 2017.

L’auca té els seus orígens cap allà al segle XVII, i fou una expressió artística comuna a
les terres de parla catalana mitjançant la qual, amb dibuixos i rodolins o versos apariats, es divulgaven i es donaven a conèixer o cis, llegendes, efemèrides, etc. És, però, des del segle XIX, que les auques van prendre un camí, potser més pedagògic, atès que era una de les maneres més directes per arribar a la gent de més poca formació, la qual cosa va revifar-ne la creació.

Una tradició amarada de sentiments i tan estimada com són les festes de Sant Bartomeu, no podia restar sense una auca que fes palès el seu pes i la simbologia en el tarannà d’un poble com és Ferreries. Una auca arrelada en el temps, mostrant-nos la seva evolució i vivència generació rere generació. Tota auca necessita dos creadors, dos artistes: un en l’art del dibuix, i l’altre en la paraula escrita, fent rodolins o versos. Així idò, en el nostre cas aquests dos conreadors d’art són en Moisès Coll (Zès) i na Geno Pons.

Val a dir que la nostra Auca, amb disseny de Bep Febrer, ha estat subvencionada per l’Ajuntament de Ferreries i el text ha estat supervisat pel Servei d’Assessorament Lingüístic del Consell Insular de Menorca.

 

Moisès Coll Marquès, Zès (1965)

En Zès és un dels grans dinamitzadors de la glosa a Menorca, membre de Soca de Mots, associació creada el 1999 amb l’objectiu de divulgar i reanimar el món de la glosa, i gràcies al seu principal impulsor, Miquel Ametller, donant mestratge. Fruit d’aquesta tasca sorgiren nous i joves glosadors, i un d’ells fou en Moisès Coll.
La seva vessant pedagògica, atès que és mestre d’escola i biòleg, fa que a vegades les seves gloses tenguin quelcom de lliçó, però amb aquell toc d’humor que caracteritza la poesia popular.
No és la primera vegada que Zès col•labora amb Retalls de Festa, de la qual cosa ens alegrem. La seva disposició a fer les poesies que acompanyen els dibuixos de Geno Al·lès ha estat absoluta, i sense fer-se pregar, cosa que tots volem agrair.

Geno Pons Al·lès (1960)

Na Geno, de família de forners i fornera ella mateixa, de sempre
li va agradar dibuixar, però no va ser ns fa devers quinze anys que va decidir que a aquell gust que tenia per la cosa del dibuixar calia donar-hi una sortida més na. I fou quan s’apunta a l’Escola d’Adults, on coneix la tècnica i veu el món de la pintura des d’un camp més ampli. Prest passa a Art’s, des d’on agafa una línia pictòrica pròpia, sempre sota el guiatge de dos reconeguts pintors, Mikel Diez Alaba, el qual la va animar a seguir treballant en la pintura, i després amb Josep Moncada, que potser és qui l’ha marcada més.

La seva disposició a donar imatges a cada un dels epígrafs històrics de la nostra festa la va engrescar a l’instant, i vet aquí que fruit d’aquest entusiasme d’ambdós artistes és aquesta Auca de San Bartomeu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s